utorak, 13 Februar 2018 18:03

Treba se raditi na poboljšanju i boljoj produktivnosti Saveza Featured

U nedjelju 04. februara u Tolleredu kod Göteborga održana je sjednica Glavnog odbora Saveza bh. udruženja u Švedskoj kojoj su prisustvovali: Izeta Burazerović, Hamid Alić, Jasmin Bajrić, Almedina Sačić, Kenan Jašarspahić, Fatima Veladžić, Muhamed Mujakić, Amel Mulalić, Elmin Zeba, Senadin Bećirbegović i Nazmija Konjević.

 

Važnost dokumentacije

 

Prisutni članovi GO usvojili su predloženi Dnevni red te zapisnike sa prethodne dvije sjednice  GO BHRF-a. Usvojen je i prijedlog Izvještaja o radu za 2017. godinu. Određene primjedbe na izgled i definiciju ponuđenog izvještaja imali su Kenan Jašarspahić i Nazmija Konjević. Oni su naglasili da ponuđeni dokument izgleda gotovo isto kao i prijašnjih godina, i da bi trebalo, osim pozitivnih strana izvještaja navesti i poteškoće, probleme i negativnosti koje su zabilježene u protekloj godini. Tako bi se moglo raditi na poboljšanju i boljoj produktivnosti Saveza. Na sastanku je predloženo da se obrati posebna pažnja na sve promjene koje se trebaju dokumentirati a posebno se to odnosi na prijedloge i odluke Glavnog odbora.

 

Planovi i aktivnosti

 

Prijedlog Finansijskog izvještaja bio je više informativnog sadržaja i najviše vremena u raspravi oko ovog prijedloga posvećeno je novim pravilima  MUCF-a (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). Naglašena je potreba izmjene Statuta BHRF-a gdje bi se trebala unijeti klauzula kojom će se omogućiti pravo glasanja svim članovima Saveza već od sedam godina starosti. Nadzorni odbor na čelu sa Senadinom Bećirbegovićem imao je zahtjevan period iza sebe. Bećirbegović je istakao da bi se morao ispuniti Handlingsplan MUCF-a koji predviđa održavanje seminara za blagajnike i članove glavnih odbora udruženja na regionalnim nivoima. Sve to trebalo bi se uraditi prije jeseni 2018. godine kako bi se održala dobra saradnja sa MUCF-om i pokazala spremnost BHRF-a za ispunjenje pomenutog godišnjeg plana aktivnosti.

 

 

Kandidati za Glavni odbor

 

Na sjednici u Tolleredu dostavljen je i prijedlog novih članova  Izvršnih organa saveza. Pomenuti prijedlog je usvojen a imena koja će biti ponuđena odbornicima Skupštine BHRF-a (Malmö, 24. mart) su: Amela Mistrić, Mirsad Begović, Harisa Kajić, Edita Šuta, Samir Krunešić, Devleta Velagić, Bajro Hajrić i Ismet Nuhanović.

Za nekoliko članova Glavnog odbora ističe mandat i njima će biti ponuđen angažman u koordinacionim tijelima i odborima saveza ukoliko budu imali interesovanja za daljnje aktivnosti: Nazmija Konjević, Nedžad Ljeskovica, Nerma Muhović, Mirsad Klinac i Zemira Sarajlić.

Članovi Glavnog odbora BHRF-a usvojili su i Prijedlog plana rada Saveza u godini pred nama te Prijedlog budžeta. Iznos članarine bi trebao ostati isti kao i u prošloj godini. Na sjednici u Tolleredu bilo je riječi i o novim planovima za magazin ”Glas BiH” te poboljšanju promocije Saveza putem digitalnih medija što bi se trebalo intenzivirati u godini pred nama.

                    Elmin Zeba

 

Skupština u martu

 

Savez bh. udruženja u Švedskoj održat će svoju redovnu skupštinu u Malmöu u subotu 24. marta 2018. godine u prostorijama Udruženja ”Bosanska krajina”.

 

 

Read 906 times Last modified on utorak, 13 Februar 2018 18:44

STATISTIKA POSJETA

Broj pregleda članaka
307641

TRENUTNO ONLINE

Ko je na portalu: 32 gostiju i nema prijavljenih članova

BHRF

 

Kontakt

Savez BiH udruženja u Švedskoj

Adresa: Box 2293, 600 02 Norrköping, Sverige
Telefon: +46(0)11 166622 ili +46(0)11 166933

Naše prostorije možete posjetiti na adresi Slottsgatan 134, 60222 Norrköping svakim radnim danom od 10-17 ili nam možete poslati poruku putem naše forme za kontakt.

Socijalni mediji