Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/b/bhsavez/www/glas/news/show_news.php on line 16

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/b/bhsavez/www/glas/news/show_news.php on line 36

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/b/bhsavez/www/glas/news/inc/shows.inc.php on line 23

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/b/bhsavez/www/glas/news/inc/shows.inc.php on line 23
DDOBRI FINANSIJSKI REZULTATI ZA PRVO POLUGODIĐTE
U seminarskom centru u Seglori, nedaleko od Borĺsa, odrţana je 10. septembra Osma sjednica Glavnog odbora Saveza bh.udruţenja u Đvedskoj. Tog dana u istom centru odrţani su sastanci i glavnih odbora Bosansko – đvedskog saveza ţena i Bh.omladinskog saveza. Sjednici je predsjedavao Bakir Prlja, predsjednik Saveza bh.udruţenja, a radni dio započeo je analizom zapisnika sa prođle sjednice. Umjesto Nesiba Kariđika, koji na po osnovu ”lönebidraga” zaposlen na poslovima administracije u Savezu, u Glavni odbor kooptiran je rezervni član Fikret Kadiă. Dopunjen je zaključak o Odbora za kulturu, odnosno ovaj organ ăe se konstituisati nakon đto oblasne organizacije pođalju prijedloge svojih kandidata.
25 Oct 2006 by Admin

ROMAN ”JALIJAŠ” objavljen na švedskom jeziku
ROMAN ”JALIJAŠ”
OBJAVLJEN NA ŠVEDSKOM JEZIKU
Midhat Ajanović: ”Värstingen frĺn Sarajevo”, UNA Förlag,
preveo Hazim Lolić, Göteborg, 2006.


Riječ JALIJAŠ, riječ sarajevskog žargona, kako stoji u knjizi Narcisa Saračevića ”Rječnik sarajevskog žargona” (izdavač Izdavačka kuća Vrijeme, drugo izdanje, Zenica, 2004.), str. 123, ima značenje: nasilnik, kavgadžija, razbojnik, hohštapler, ološ, delikvent, kriminalac.
Prvo pojavljivanje romana ”Jalijaš” dogodilo se 1998. godine, a štampan je u Bosni i Hercegovini i izdavač je bio sam autor. Sedam godina kasnije, roman ”Jalijaš” pojavio se na švedskom jeziku, ali pod nešto drugačijim naslovom. Zapravo ovaj roman u švedskoj varijanti ima naslov ”Värstingen frĺn Sarajevo”, što bi se moglo prevesti kao ”Huligan iz Sarajeva”. Prevodilac knjige je Hazim Lolić, a izdavač UNA Förlag iz Göteborga.
Uvodeći čitaoca u radnju knjige, na samom početku Ajanović zapisa i ovo:
”U ovoj knjizi su realni događaji samo u službi fikcije i ništa drugo. Jedino nije slučajna sličnost između glavnog junaka iz stvarnosti i Senada Kape iz knjige.
25 Oct 2006 by Admin

TRI SAVEZA PO PRVI PUT ZA ISTIM STOLOM
Glavni odbori Saveza bh.udruženja u Švedskoj, Bosansko – švedskog saveza žena i Bh.omladinskog saveza, u gotovo punim sastavima, održali su po prvi put zajednički sastanak. Na poziv se odazvala i većina predsjednika oblasnih organizacija ili njihovi zamjenici.
25 Oct 2006 by Admin

UVODNIK - 129
Učenje maternjeg jezika je potvrda identiteta

Ljeto je pri kraju, godišnji odmori i školski raspusti istekli i skoro svi smo se vratili našim ovdašnjim domovima. Nakon povratka nam je trebalo par dana da odmorimo i uhvatimo ritam radnog vremena, a onda je opet sve krenulo kao i prije, samo što se još često vrte sjećanja i prepričavanja onoga što nam se dogodilo ljetos tamo gdje smo bili.
Mislim da se niko od nas ne može požaliti na proteklo ljeto: ni mi koji smo putovali u domovinu i uživali s rodbinom i prijateljima u rodnim mjestima, ni oni koji su se odlučili provesti ljeto negdje u drugoj zemlji, ali ni oni koji su ostali ovdje, jer je i tu bilo neuobičajeno lijepo vrijeme skoro cijelo ljeto.
05 Sep 2006 by Admin

Nove knjige
Nove knjige

O LJUBAVI I MORIJI
kao univerzalnom poetskom iskazu Sidranove nove zbirke stihova

(Abdulah Sidran: ”Morija”, Izdavač: Nezavisna informativna revija ”Slobodna Bosna”, biblioteka ”Bosna”, Sarajevo 2006.)

Vrijeme prolazi i otiče bez milosti i sažaljenja. Prošle su, minule su godine agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. I prošle su, i minule su godine opsade Sarajeva. Ali, zašto da se zaboravi da je Sarajevo bilo u okruženju, u smrtnom prstenu, slovom i brojem – 1.335 dana, i isto toliko noći. Bilo i opstalo. I život opstao, a sa životom i njegova vječita i neumoljiva pratilja – m o r i j a !
05 Sep 2006 by Admin

IZ AKTIVNOSTI GLAVNOG ODBORA SAVEZA
USPJEŠNO POLUGODIŠTE – PUNO OBAVEZA DO KRAJA GODINE

Sedma sjednica Glavnog odbora Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, održana u prostorijama bh. udruženja ”Bosanska”u Skövdeu, dan nakon Savezne smotre, a prije početka ljetnje pauze, pokazala je da sa održavanjem Smotre nije ”odrađen” glavni dio aktivnosti Saveza. Sama Smotra održana je u novom ”ruhu,” ukupna organizacija i nastup učesnika ocjenjeni su visokom ocjenom, ali su se otvorila i neka pitanja u vezi s budućnošću ove značajne manifestacije Saveza. Na osnovu mišljenja i sugestija iznešenih na sastanku, Glavni odbor je zaključio da se pod hitno mora konstitusati Odbor za kulturu u što širem sastavu.
05 Sep 2006 by Admin

Riječ urednika-128
SRETNO LJETO!

Duboko smo zagazili u drugu polovinu mjeseca juna, a kao aktivni članovi svog bh. udruženja i Saveza, iza sebe smo ostavili mnogobrojne sastanke, godišnje skupštine, prigodne svečanosti za učenike osmih razreda u odjeljenjima Bosankohercegovačke dopunske škole ”Mak Dizdar,”a neki su imali i prave balove za bh. maturante u srednjim školama. Organizovali smo probe u sekcijama kako bi bili što bolji na regionalnim smotrama.Vrijedni nastavnici su sa marljivim đacima zajedno prolazili kroz zamršena pitanja u testovima za Savezno školsko takmičenje.
05 Sep 2006 by Admin

<< Previous 1 2 3 Next >>